Електрически предпазители: бушон или автоматичен прекъсвач – кое да избера?

Електрически предпазител: бушон или автоматичен прекъсвач – кое да избера?

В темата ще разгледаме основните разлики между бушона и автоматичния прекъсвач и кой е предпочитаният избор в жилищното строителство.

Бушон, също така наричан понякога панцер, или както е официалното му име предпазител, е най-старият вид защитно устройство, което служи за защита на електрическата верига и консуматора (товара). Основната му функция е да предпазва от претоварване и късо съединение.

За да може да работи ефективно, предпазителят (бушонът) е оборудван с подходяща за целта стопяема вложка, намираща се в затворен изолационен патрон. Патронът от своя страна е изработен от порцелан, керамика и др.

Повече относно различните видове предпазители (бушони) и техният избор можете да откриете в следната статия: Видове стопяеми предпазители и техният избор

Когато стойността на тока не надвишава за продължително време и с висока стойност защитните характеристики на стопяемата вложка, то токът може да протича за неограничено дълго време.

За да се осъществи защитата от предпазителя със стопяема вложка е необходимо стопяемата вложка да се прекъсне, под действието на прекомерното увеличение на стойност на протичащия електрически ток.

Основен недостатък на предпазителя със стопяема вложка, е че след прекъсване на веригата е необходима замяна на патрона с вложката.

Среща се поради чести претоварвания на веригата, хората да подменят стопилата се вложка със самоделно направена. Това е изключително опасно, тъй като може да доведе до претоварване на инсталацията и възникване на значителна повреда.

Автоматичният прекъсвач (АП), наричан също така и автоматичен предпазител, автомат или въздушен прекъсвач, служи за защита на електрическите мрежи и съоръжения.

Той се състои от вградени в него защити, чиито механизми изключват захранващото напрежение при възникване на извънредна ситуация. Такава ситуация може да бъде претоварване или късо съединение.

Защитата от късо съединение, или максималнотоковата защита, служи за защита от действието на тока при късо съединение. Реализира се чрез помощта на електромагнит и подвижен елемент – котва. При възникване на късо съединение котвата се придвижва с голяма скорост и енергия, удряйки се в механизма за свободно изключване. Действието на защитата от късо съединение е мигновено.

 Защитата от претоварване се реализира с помощта на вградената биметална пластина. Тя реагира на топлинното действие на тока на претоварване, като променя своята форма. Благодарение на тази деформация, след определено време, зависещо от големината на електрическия ток, тя изключва прекъсвача.

Автоматичния прекъсвач може да провежда неограничено дълго време номиналния ток. След изключване на късо съединение (Ics) или изключване от претоварване, той отново има възможността да пропуска работния ток, без да е необходима смяна на някой от неговите елементи.

Автоматичният прекъсвач е с изключително висока надеждност, достигайки до десетки хиляди електрически и механични цикъла.

Друго основно предимство е намаленият му размер в сравнение с предпазителя със стопяема вложка и липсата на поддръжка и консумативи.

Електрически предпазители – кое да избера?

След обзора на електрическите предпазители, биващи предпазител със стопяема вложка (бушон)  и автоматичен прекъсвач, описани по-горе, несъмнено автоматичния прекъсвач е предпочитаният избор в днешно време.

На пазара има богато разнообразие на електроапаратура, с които Electric Day работи успешно.

Към днешна дата множество собственици избират да заменят старото електрическо табло в дома си с ново табло, съдържащо високонадеждна апаратура.

Ако и Вие сте решили да повишите надеждността в своя дом, ние от Electric Day с удоволствие ще Ви помогнем.

Контакти на Electric Day:

инженер Деян Йорданов: 0876 95 14 15